lunes, 28 de septiembre de 2015

Serra de Collserola - Sant Cugat 24.10.2015

Sortida guiada durant tot un matí per a l'observació d'ocells, travessant la Serra de Collserola fins a Sant Cugat del Vallès. La poca dificultat del trajecte (la major part del temps de baixada) ens permetrà anar observant totes aquelles espècies que ens vagin sortint al pas.


Quin serà el trajecte?

A les 07:30h quedarem a la sortida del metro L3 de Mundet (la verda), on iniciarem la pujada a la serra vorejant el Velòdrom d'Horta. Durant la breu pujada, visitarem les runes del Castell Fortí i farem una breu aturada per a esmorzar al Turó de la Magarola, punt des d'on es realitza el seguiment d'aus rapinyaires des de fa més de 25 anys i on tindrem unes immillorables panoràmiques de la ciutat de Barcelona.

A partir d'aquest punt, el trajecte serà tot baixada fins arribar a la plana del Vallès. Abans però passarem per la masia de Can Borrell i tot seguit veurem el Pi d'en Xandri, símbol d'identitat de Sant Cugat de més de 230 anys d'antiguitat. Un cop a Sant Cugat tornarem amb els Ferrocarrils de la Generalitat a Barcelona sobre les 14h.


Quins ocells podrem veure?

La primera part del trajecte es durà a terme a través de la màquia on trobarem el Tallarol de Casquet Sylvia atricapilla, Tallarol Capnegre Sylvia melanocephala, Pit-roig Erithacus rubecula, Tord Comú Turdus philomelos, Merla Turdus merula, Gratapalles Emberiza cirlus, Xoriguer comú Falco tinnunculus, Pardal de Bardissa Prunella modularis, etc...  una mica més endinsats a les zones de bosc, veurem gran varietat de pàrids, com la Mallerenga Carbonera Parus major, Mallerenga Petita Periparus ater, Mallerenga Blava Cyanistes caeruleus, Mallerenga Cuallarga Aegithalos caudatus o la Mallerenga Emplomallada Lophophanes cristatus i també el Gaig Garrulus glandarius. Un cop al Turó de la Magarola, potser tindrem la sort d'observar alguns dels darrers rapinyaires a la seva migració postnupcial. Durant la baixada posterior, mirarem de trobar el Rossinyol del Japó Leiothrix lutea, espècie exòtica força estesa a la serra des de l'any 1991 i buscarem el Picot Verd Picus viridis o el Picot Garser Gros Dendrocopus major. Estarem molt pendents també davant la possibilitat que aparegui l'Astor Accipiter gentilis, l'Esparver Vulgar Accipiter nisus o el Falcó Pelegrí Falco peregrinus presents a la zona. Arribant a les parts mes baixes de la banda nord i pels voltants de Can Borrell trobarem els grups d'alàudids com és el cas de l'Alosa Vulgar Alauda arvensis, Cogullada Vulgar Galerida cristata, el Cotoliu Lullula arborea entre altres espècies presents i amb una mica de sort el Picot garser petit Dendrocopos minor.


Rossinyol del Japó. Foto: Sergi Bosch


Què cal portar?

Imprescindible dur els binocles. Cal portar també, l’entrepà/tapper per l’esmorzar i una mica d'aigua. A més, calçat adient per caminar per la muntanya.


Quin serà el preu de la sortida?

No hi ha preu. Com sempre farem servir la “taquilla inversa”. En el suposat cas que el participant decideixi col·laborar, sempre serà de forma autònoma i en funció de les expectatives acomplertes.


IMPORTANT: cal inscripció prèvia enviant un mail a ecodelta.sortides@gmail.com deixant el vostre nom i cognoms, un telèfon mòbil de contacte