lunes, 1 de junio de 2015

Plana de Lleida i el Pantà d'Utxesa 13.06.2015


Després de l´èxit de l'anterior sortida d'EcoDelta al juny de 2013, tornem a repetir una de nova, visitant noves zones.

La sortida guiada serà d'un dia sencer per les diferents zones dels secans de Lleida, visitant especialment l'emblemàtic Espai Natural de la Timoneda d'Alfés. A més, voltarem per altres zones en funció dels nostres interessos ornítics. Per últim, buscarem el contrast a les zones de secans visitant el Pantà d'Utxesa, on observarem gran varietat d'ocells aquàtics en plena època de reproducció, la millor zona de tota Catalunya on observar la única població autosostenible actual de Cigne mut (Cygnus olor) o una de les poques localitats reproductores de la Mallerenga de bigotis (Panurus biarmicus).


Quins ocells podrem veure?

La gran concentració d'alàudids reproductors de la Timoneda d'Alfés, ens aportarà una bona dosi de terrerores i altres espècies molt properes com ara la Calàndria (Melanocorypha calandra), Terrerola vulgar (Calandrella brachydactyla) o la Cogullada fosca (Galerida theklae). A més, altres espècies nidificants com el Trobat (Anthus campestris), la Ganga (Pterocles alchata), Cucut reial (Clamator glandarius), Gaig blau (Coracias garrulus), Sisó (Tetrax tetrax), Xoriguer petit (Falco naumanni), Còlit ros (Oenanthe hispanica) o el Botxí meridional (Lanius meridionalis) entre molts altres. 
Un cop al pantà d'Utxesa, les especies seran totalment diferents. Hi destaca l'escassísima Mallerenga de bigotis. També, difrutarem de les Arpelles vulgars (Circus aeruginosus), l'Agró roig (Ardea purpurea), el Cigne mut, la Bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta) o el Teixidor (Remiz pendulinus), etc... Per últim i si encara hi ha temps, mirarem d'observar al detall el Xoriguer petit (Falco naumanni) pels voltants de Balaguer.


Quin serà el trajecte?

Quedarem a les 06:00h a l'aparcament de cotxes de l'estació de tren del Prat de Llobregat. Tot just, a la part més propera a l'estació. Un cop allà, ens repartirem per tal de dur el menor nombre de cotxes possible.  Romandrem tot el matí pels secans i el pantà, i tornarem a darrera hora de la tarda, sobre les 19:00h.





Què cal portar?

Imprescindible dur els binocles. Nosaltres, a més, portarem el telescopi per poder observar amb més deteniment segons quina espècie. Cal portar també, l’entrepà/tapper per l’esmorzar i el dinar. Important també, no oblidar el barret, gorra o crema solar. A més, calçat adient per a les zones seques de pedra i sorra.


Quin serà el preu de la sortida?


No hi ha preu. Com sempre farem servir la “taquilla inversa”. En el suposat cas que el participant decideixi col·laborar, sempre serà de forma autònoma i en funció de les expectatives acomplertes.

Foto: Eio Ramon. Cucut reial Clamator glandarius
Foto: Eio Ramon. Gaig blau Coracias garrulus
Foto: Carlos Santisteban. Perdiu roja Alectoris rufa
Foto: Carlos Santisteban. Calàndria Melanocorhypha calandra
Foto: Sergio Hoces. Conill Oryctolagus cuniculus

Foto: Eio Ramon. Esparver d'espatlles negres Elanus caeruleus
Foto: Eio Ramon. Ganga Pterocles alchata
Foto: Eio Ramon. Milà negre Milvus migrans
Foto: Jesús Foncubierta. Mussol comú Athene noctua
Foto: Eio Ramon. Agró blanc Egretta alba
Foto: Eio Ramon. Duc Bubo bubo
Foto: Eio Ramon. Balquer Acrocephalus arundinaceus
Foto: Eio Ramon. Cigne vulgar Cygnus olor
Foto: Sergio Hoces. Observatori d'Utxesa
Foto: Eio Ramon. Tórtora vulgar Streptopelia turtur












Foto: Eio Ramon. Torlit Burhinus oedicnemus
Foto: Jesús Foncubierta. Foto de grup !